Energiansäästöviikko -artikkelikuva

Plast­LIFE SIP – Muovien kestävä kiertotalous

Karelia ammat­ti­kor­kea­koulu tutkii, testaa ja edistää kier­rä­tys­raaka-ainei­den käyttöä

Toteu­tusaika 2023-2029
Kare­lian tehtä­vät Plast­LIFE-hank­keessa jakaan­tu­vat neljään teemaan, jotka liit­ty­vät saumat­to­masti toisiinsa:

1. Muovi­jät­tei­den kerää­mi­nen, esikä­sit­tely ja jalos­ta­mi­nen tuot­tei­den raaka-aineeksi (rakeet, pelletit)

Tavoit­teemme kytkey­ty­vät muovi­jät­tei­den kerää­mi­seen, esikä­sit­te­lyyn, granu­loin­tiin ja pelle­töin­tiin. Testaamme erilai­sia tuotan­to­me­ne­tel­miä muovi­jät­teen jatko­kä­sit­te­lyyn hyvin pienessä mitta­kaa­vassa harvaan asutulla alueella. Tekni­senä tuotan­to­ta­voit­teena on fysi­kaa­li­nen jatko­kä­sit­tely, jossa muovi­jä­te­ma­te­ri­aa­lit käsi­tel­lään ilman kemial­li­sia mene­tel­miä tai ilman vesipesua.

Varsin­kin maata­lous­muo­vien kier­rä­ty­saste on Pohjois-Karja­lassa hyvin pieni. Karelia aikoo käytän­nössä osoit­taa, että muovi­jät­teen keräystä ja esikä­sit­te­lyä tehos­ta­malla uusio­käyttö voi olla talou­del­li­sesti miele­kästä.
Karelia kehit­tää teknii­koita ja toimin­ta­mal­leja, jotka paran­ta­vat eri sekto­rei­den kuten maata­lou­den ja raken­nus­teol­li­suu­den mahdol­li­suuk­sia muovi­jät­tei­den kier­rät­tä­mi­seen. Käytän­nössä tavoit­teena on vähen­tää kustan­nuk­sia ja tuottaa yhdessä maata­lous­tuot­ta­jien kanssa tietoa siitä, miten normien mukai­nen kier­rä­tys voisi olla kustan­nus­te­hok­kaam­paa. Toimin­ta­mal­lit tähtää­vät siihen, että uusio­muo­vi­raaka-aineita käyte­tään pitkäi­käi­sissä uusissa tuotteissa.

Karelia saa tietoja suoraan toimi­joilta, joilla on haas­teita muovin kier­rä­tyk­sessä, jotta ratkai­sut olisi­vat mahdol­li­sim­man käytän­nön­lä­hei­siä. Teemme läheistä yhteis­työtä MTK Pohjois-Karja­lan kanssa.
Tutkimme ja testaamme erilai­sia raaka-aine­seok­sia, joissa PE-LLD-jäte­muo­via käsi­tel­lään muiden raaka-ainei­den ja / tai lisä­ai­nei­den kanssa. Työmme jakaan­tuu kahteen tutki­mus­jak­soon, jotka ajoit­tu­vat Plast­LIFE-hank­keen alkuun ja keski­vai­hee­seen. Näin Karelia voi reagoida jäte­muo­vi­mark­ki­noi­den tilan­teen muutok­siin projek­tin aikana.

Teemme tiivistä yhteis­työtä Kulje­tus­liike Vaah­te­ri­sen kanssa etsi­mällä ja kehit­tä­mällä sopivaa raaka-ainetta uusiin jäte­muo­vi/-kompo­siitti -tuot­tei­siin. Testauk­set tehdään Kare­lian tiloissa Joen­suussa ja käytän­nön tutki­muk­set toteu­te­taan maati­loilla. Jäte­muo­vien tuot­ta­mi­nen granu­laa­teiksi tehdään ekstruusio­tek­nii­kalla alihan­kin­tana, koska oman ekstruusio­ko­neen hankinta ei ole talou­del­li­sesti toteutettavissa.

2. Jäte­muo­vista valmis­te­tun kier­rä­te­tyn raaka-aineen analyysi sekä uusio­tuot­tei­den valmis­tus ja testaaminen

Testaamme ensim­mäi­sen vaiheen tuotok­sena synty­nei­den uusio­gra­nu­laat­tien laatua ja sovel­tu­vuutta kier­rä­tys­tuot­teille. Käytän­nössä hank­keen alussa Kare­lian tark­kuus­tek­nii­kan osaajat valmis­ta­vat uusio­muo­vi­tuot­tei­den valu­muo­tit, joiden avulla muovista ja erilai­sista sekoi­tuk­sista valmis­te­taan ruis­ku­va­la­malla tuot­teita. Tuot­tei­den laatu ja sovel­tu­vuus testa­taan labo­ra­to­rio­tes­teillä ja käytän­nön rasi­tus­ko­keilla. Tarvit­taessa Karelia toistaa tutki­mus­työn noin neljän vuoden kulut­tua hank­keen alkamisesta.

3. Jäte­muo­vien käyt­tö­mal­lien ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­set (mikro­muo­vi­pääs­töt, hiili­ta­se­las­kel­mat, LCA)

Tutkimme pitkä­ai­kai­sen varas­toin­nin vaiku­tuk­sia maata­lou­den jäte­muo­vin laatuun sekä muovin varas­toin­nista aiheu­tu­via mikro­muo­vi­pääs­töjä maape­rään ja valu­ma­ve­siin. Tutkimme saman­ai­kai­sesti pitkä­ai­kai­sen varas­toin­nin vaiku­tuk­sia muovin laatuun ja arvioimme jatko­kä­sit­te­lyn tekni­siä mahdol­li­suuk­sia. Tavoit­tee­namme on järjes­tää koeo­lo­suh­teet todel­li­sessa ympä­ris­tössä yhteis­työssä maata­lous­tuot­ta­jien kanssa, mutta käytös­sämme on myös labo­ra­to­rio-olosuh­teissa toimi­vat Kare­lian sääkaapit.

4. Opetus ja tiedon­ja­ka­mi­nen sekä muiden osahank­kei­den tulos­ten jalkauttaminen

Järjes­tämme semi­naa­reja vuosina 2024-2027. Plast­LIFE-hank­keen viimei­senä vuotena 2029 järjes­tämme loppuse­mi­naa­rin mahdol­li­sesti media­ti­lai­suu­teen yhdis­tet­tynä. Kaikkia Kare­lian tehtä­vä­ko­ko­nai­suuk­sien tulok­sia hyödyn­ne­tään Kare­lian perus­o­pe­tuk­sessa koko hank­keen ajan.

Lisä­tie­toja Karelia ammat­ti­kor­kea­kou­lun roolista PlastLIFE-hankkeessa

Projek­ti­asian­tun­tija Simo Pauk­ku­nen, Karelia ammat­ti­kor­kea­koulu, puh. +358 50 913 1786, [email protected]