Työn­ha­ku­tai­dot

Miten löydän itsel­leni sopivan työpai­kan? Miten haen töitä? Mitä kanavia käytän? Millai­nen on hyvä työha­ke­mus? Miten voin valmis­tau­tua työhaas­tat­te­luun? Onko CV:ni ajan tasalla? Näihin kysy­myk­siin saat vastauk­sia tältä sivulta.

Työn hake­mi­nen

Tehtävä 1. Katso webi­naa­ri­tal­lenne Johda­tus nyky­ai­kai­seen työn­ha­kuun, jossa rekry­toin­nin asian­tun­tija kertoo aiheesta. Jotta pääset katso­maan webi­naa­ria, sinun on rekis­te­röi­dyt­tävä sähkö­pos­tin avulla. (Urasampo-hanke 2020)

Hyvällä työha­ke­muk­sella haastatteluun

  • Lue tarkasti työpaik­kail­moi­tus ja varmista, millaista työn­te­ki­jää haetaan – täytätkö vaati­muk­set, ja jos et, miten perus­te­let korvaa­vat taidot?
  • Vastaa työha­kuil­moi­tuk­seen työnan­ta­jan toivo­malla tavalla – onko se inter­ne­tissä täytet­tävä lomake vai eril­li­nen hakemus liitteineen?
  • Tuo hake­muk­sessa esille osaa­mi­sesi ja valmiu­tesi haet­ta­vaan työteh­tä­vään – miten työnan­taja hyötyisi siitä, että saisi sinut töihin?
  • Tee hake­muk­sesta persoo­nal­li­nen ja oman näköi­sesi – räätä­löi hakemus juuri siihen paik­kaan sopivaksi!
  • Tee selkeä ja hyvin jäsen­nelty hakemus; vältä kirjoi­tus­vir­heitä – muista, että hyvässä hake­muk­sessa on aloitus, keski­kohta ja lopetus!
    • Aloitus: Mistä työteh­tä­västä olet kiin­nos­tu­nut ja miksi? Mistä löysit ilmoituksen?
    • Keski­kohta: Esit­tele osaa­mis­tasi ja perus­tele esimer­kein! Älä toista ansio­luet­te­losi asioita.
    • Lopetus: Kohte­lias päätös, jossa esität toiveesi haas­tat­te­luun pääse­mi­sestä, kerrot, miten sinuun saa yhtey­den sekä ilmai­set kiin­nos­tuk­sesi tulla keskus­te­le­maan lisää. Voit myös kertoa, milloin voisit aloit­taa työt. 
  • Pyri tiivis­tä­mään hakemus yhdelle A4-arkille
  • Anna hakemus jolle­kin toiselle luet­ta­vaksi ja kommen­toi­ta­vaksi ennen lähet­tä­mistä; pyydä olemaan rehellinen!
  • Liitä mukaan ansio­luet­te­losi eli CV

Lähde: Sujuvat työn­ha­ku­mark­ki­nat –hanke. Crea­tive Commons Nimeä-EiKau­pal­li­nen-JaaSa­moin 4.0 Kansain­vä­li­nen -lisens­sillä.

Tehtävä 2. Katso webi­naa­ri­tal­lenne Haas­tat­te­luun johtava työha­ke­mus, jossa rekry­toin­nin ammat­ti­lai­nen paljas­taa sinulle hyvän työha­ke­muk­sen saloja. Jotta pääset katso­maan webi­naa­ria, sinun on rekis­te­röi­dyt­tävä sähkö­pos­tin avulla. (Urasampo-hanke 2018-2021)

CV:n teke­mi­nen

Ansio­luet­telo eli CV (Curricu­lum vitae) on lyhyt yleis­kat­saus työko­ke­muk­seesi, koulu­tuk­seesi ja muuhun osaa­mi­seesi. CV on hake­muk­sesi tärkein osa. Siitä rekry­toija näkee yhdellä silmäyk­sellä päte­vyy­tesi hake­maasi työteh­tä­vään. Muista käyttää suosit­te­li­joita; he voivat olla edel­li­seen työpaik­kaan, luot­ta­mus­teh­tä­vään tai vaik­kapa yhdis­tys­toi­min­taan liit­ty­vistä yhteyk­sistä olevia henki­löitä. Muista kysyä lupa, voitko käyttää heitä suosittelijoina. 

Lähde: Sujuvat työn­ha­ku­mark­ki­nat –hanke. Crea­tive Commons Nimeä-EiKau­pal­li­nen-JaaSa­moin 4.0 Kansain­vä­li­nen -lisens­sillä.

Tehtävä 3. Katso webi­naa­ri­tal­lenne Vaikut­tava CV kohta kohdalta, jossa rekry­toin­nin ammat­ti­lai­sen johdolla käydään läpi kohta kohdalta, miten asiat kannat­taa CV:n missä­kin kohdassa esittää ja miksi. Jotta pääset katso­maan webi­naa­ria, sinun on rekis­te­röi­dyt­tävä sähkö­pos­tin avulla. (Urasampo-hanke 2018-2021)

Video-CV:n teke­mi­nen

Mikä on video-CV?

Yksi tapa esitellä omaa osaa­mista on tehdä siitä video. Videolla voit esitellä osaa­mis­tasi käytän­nössä ja antaa itses­täsi moni­puo­li­sem­man kuvan kuin perin­tei­sellä CV:llä. Se on myös hyvä lisä perin­tei­siin työnhakupapereihin.

Mitä hyötyä Video-CV:stä on?

Video-CV:n avulla erotut muista työn­ha­ki­joista. Video jää mieleen ja tuo persoo­nal­li­suu­tesi parem­min esiin kuin perin­tei­nen CV.

Vaikka et käyt­täisi videota työn­haussa, sen teke­mi­nen auttaa sinua harjoit­ta­maan esit­te­ly­tai­to­jasi ja kiteyt­tä­mään omaa osaa­mis­tasi. Moni yritys käyttää video­haas­tat­te­luja myöhem­missä rekry­toin­ti­vai­heissa, joten videon teke­mi­nen on hyvää harjoi­tusta myös sitä ajatellen.

Miten teen video-CV:n ?

Video-CV:n teke­mi­nen on helppoa, mutta sitä kannat­taa harjoi­tella hyvin. Ideana on, että video täyden­tää perin­teistä CV:tä: se tuo sinusta esiin jotain uutta tai syven­tää tietoja, joita perin­tei­sessä CV:ssä on. Voit kertoa videolla esimer­kiksi luon­tees­tasi, erityis­tai­dois­tasi ja vahvuuk­sis­tasi tai antaa vaik­kapa näyt­teen kieli­tai­dos­tasi. Näytä osaa­mis­tasi visu­aa­li­sin keinoin lisää­mällä kuvia port­fo­lios­tasi tai harras­tuk­sis­tasi. Kirjoi­tet­tuna teks­tinä noin puoli sivua riittää esit­te­lyksi. Esit­tely kannat­taa opetella esit­tä­mään luon­te­vasti niin, että voit esittää sen katso­matta pape­riin. Tärkeintä on, että olet videolla oma itsesi ja esiin­nyt posi­tii­vi­sesti. Näin työnan­ta­jalle jää sinusta myön­tei­nen kuva!

Video-CV:n teke­mi­seen kuten työn­ha­ku­pro­ses­siin muuten­kin pätee sama neuvo: Älä lähetä saman­laista videota kaik­kien hake­mus­ten mukana vaan kohdista hake­muk­sesi haetun paikan mukaisesti.

Lisää vink­kejä löydät seuraa­vista videoista.

Miten onnis­tun?

  1. Varaa riit­tä­västi aikaa
    • varaa riit­tä­västi aikaa hake­muk­sen tekemiseen
    • ole kärsi­väl­li­nen.
  2. Pidä video­ha­ke­mus lyhyenä
    • pyri sano­maan sanot­ta­vasi muuta­massa minuu­tissa (maks. 2 min)
    • puhu vain työn­haun kannalta merki­tyk­sel­li­sistä asioista
    • etene johdon­mu­kai­sesti
    • ajat­tele, että video­ha­ke­muk­sesi on trai­leri varsi­naista työhaas­tat­te­lua varten.
  3. Tee käsi­kir­joi­tus
    • esit­täydy (muista hymyillä!)
    • avaa oma taus­taasi ja perus­tele sen avulla miksi juuri sinut kannat­taa palkata
    • kerro muutama lyhyt asia omasta luon­tees­tasi tai saavutuksistasi
    • suun­nit­tele myös viimei­nen lauseesi, voit esimer­kiksi kiittää mahdollisuudesta
  4. Puhu rauhal­li­sesti kameralle
    • älä lue suoraan paperista
    • pidä katseesi kame­rassa (kiin­nitä mahdol­li­nen muis­ti­lis­tasi vaik­kapa kameran viereen)
  5. Kiin­nitä huomiota kuvan laatuun
    • kuvaa hiljai­sessa paikassa
    • valitse siisti tausta
    • pyri hyödyn­tä­mään luonnonvaloa
    • kame­rasi ei tarvitse olla huippulaatua
  6. Ota rennosti
    • videon ei tarvitse onnis­tua ensim­mäi­sellä otolla
    • videota voi myös leikata
    • muista hengit­tää ja näe video­ha­ke­mus haas­teena, jossa kyllä onnistut.

Lähde: Sujuvat työn­ha­ku­mark­ki­nat –hanke. Crea­tive Commons Nimeä-EiKau­pal­li­nen-JaaSa­moin 4.0 Kansain­vä­li­nen -lisens­sillä.

Tehtävä 4:  Katso webi­naa­ri­tal­lenne Video-CV ja video­ha­ke­mus. Jotta pääset katso­maan webi­naa­ria, sinun on rekis­te­röi­dyt­tävä sähkö­pos­tin avulla. (Urasampo-hanke 2018-2021)

Tehtävä 5. Tee itses­täsi video-CV työn­ha­kua varten.

Suun­nit­tele videon sisältö ja tekni­nen toteu­tus huolella edellä annet­tu­jen ohjei­den mukaan. Tarvit­set videon teke­mi­seen känny­kän, digi­ka­me­ran tai tablet-tietokoneen. 

Kuvaa video esim. digi­ka­me­ralla, känny­källä tai tablet-tieto­ko­neella. Suosi­tel­tava videon pituus on max. 2 minuut­tia. Voit kuvata videon yksin, parin kanssa tai pienessä ryhmässä. Voit halu­tes­sasi editoida videon. Valmiin videon voit tallen­taa puhe­li­meesi, tieto­ko­neel­lesi, pilvi­pal­ve­luun, muis­ti­ti­kulle tai suoraan Inter­ne­tissä olevaan ilmai­seen video­pal­ve­luun (esim. Youtube tai Vimeo). Video­pal­ve­lusta video on helppo jakaa linkin kautta esim. työnan­ta­jalle tai työnhakusivustolle.

Visu­aa­li­nen CV

Mikä on visu­aa­li­nen CV? 

Visu­aa­li­nen ansio­luet­telo ei ole niin­kään luet­telo, vaan (info)graafinen taulu, joka sisäl­tää aika­ja­nan, diagram­meja, logoja, tekstiä ja mitä vaan ikinä keksii. Vain tekijän mieli­ku­vi­tus on rajana. Kuvi­tuk­set voivat kertoa teki­jästä ja tekijän persoo­nal­li­suu­desta. Oleel­lista tietysti on erot­tau­tua musta­val­koi­sista ja perin­tei­sistä ansioluetteloista.

Palve­luita, jonne voit tehdä oman CV:n tai jossa voit esitellä omaa osaamistasi

Prezi
Prezi on suun­ni­teltu esitel­mien tekoon, mutta sitä voi hyödyn­tää myös ansio­luet­te­lon teke­mi­sessä. Prezin avulla voit tehdä liik­ku­van, hauskan ja erilai­sen CV:n tai työha­ke­muk­sen.
www.prezi.com

Canva
Canva on ilmai­nen ja moni­puo­li­nen ohjelma, joka taipuu helposti monen­lai­seen mark­ki­noin­ti­ma­te­ri­aa­lin tuot­ta­mi­seen. Canva on aloit­te­li­jays­tä­väl­li­nen ja help­po­käyt­töi­nen ohjelma, joka sovel­tuu hyvin erilai­siin tarkoi­tuk­siin. Canva tarjoaa paljon valmiita kuvia, pohjia ja piir­rok­sia graa­fi­seen suun­nit­te­luun sekä visu­aa­li­sen CV:n teke­mi­seen. Vaatii kirjau­tu­mi­sen.
www.canva.com

Vizualize.me
Vizualize.me luo työko­ke­muk­sesi perus­teella info­graa­feja. Halu­tes­sasi palvelu hakee tietosi suoraan Linke­dI­nistä.
http://vizualize.me

Pinte­rest

Sosi­aa­li­sen median palve­luista Pinte­rest on erit­täin hyvä työkalu visu­aa­li­sen port­fo­lion luomi­seen. Pinte­res­tissä voit lisätä alaasi ja työhösi sopivia kuvia ja liittää myös perin­tei­sen ansio­luet­te­lon.
https://fi.pinterest.com/

Blogit visu­aa­li­sena CV:nä

Voit tehdä visu­aa­li­sen CV:n myös blogiin. Blogi­työ­ka­luja ovat esim. 

Tutustu visu­aa­li­seen CV:hen seuraa­vista linkeistä 

Esimerk­kejä Pinte­res­tissä ja Canvalla

Visu­aa­li­nen CV Prezillä

Toimi­via pohjia löytyy myös Wordista.

Tehtävä 6: Tee itsel­lesi visu­aa­li­nen CV valit­se­mal­lasi työkalulla.

Yhtey­den­otto työnantajaan

Yhtey­den­otto työnan­ta­jaan voi jännit­tää ja kauhis­tut­taa. Valmis­tau­tu­mi­nen voi helpot­taa jänni­tystä. Selkeä ja mietitty yhtey­den­otto antaa myös sinusta parem­man ensi­vai­ku­tel­man työnan­ta­jalle. Voit mennä paikan­päälle yrityk­seen, soittaa tai lähet­tää sähkö­pos­tia.

Kun olet lähet­tä­nyt työha­ke­muk­sen ja CV:n työnan­ta­jalle, on hyvä soittaa perään esimer­kiksi muuta­man päivän päästä ja varmis­taa, että hakemus on tullut perille. Näin osoitat myös todel­lista kiin­nos­tusta ja halua päästä kysei­seen työpaikkaan.

Ennen puhelua – valmistautuminen

Ota selvää yrityksestä

  • Käy esimer­kiksi katso­massa heidän netti­si­vunsa: mitä tietoja löydät sieltä?
  • Käyt­tä­vätkö he sosi­aa­li­sen median palve­luita kuten Face­book? Mitä siellä kerro­taan tai millai­sia julkai­suja siellä on?
  • Mitä he tekevät, keitä heillä on asiak­kaana, paljonko heillä on työn­te­ki­jöitä, missä heidän toimi­pis­teensä ovat, mitkä ovat heidän päätuot­teen­sa/-palve­lunsa yms.

Tutustu tietoi­hin työpaik­kail­moi­tuk­sesta (jos on avoinna oleva työpaikka).

Mieti mitä haluat tietää avoi­mesta työpai­kasta ja kirjoita valmiiksi ylös muutama kysymys.

Valmis­tele lyhyt kuvaus siitä, miksi olet kiin­nos­tu­nut työpai­kasta ja kuinka koulu­tuk­ses­tasi, työko­ke­muk­ses­tasi ja taidois­tasi on hyötyä työteh­tä­vässä.

Voit lähet­tää työnan­ta­jalle myös avoimen hake­muk­sen jos avointa työpaik­kaa ei ole juuri nyt tarjolla. Soitto perään osoit­taa aktiivisuutta.



Näin soitat työnan­ta­jalle – puhelun kulku

1. Esit­täy­ty­mi­nen
Kerro nimesi ja tervehdi selkeästi, innos­tu­neesti ja iloi­sella mielellä. Ensi­vai­ku­telma on tärkeä, joten jo äänen­sä­vyllä on iso merkitys.

2. Kerro, minkä vuoksi soitat
Syy soit­ta­mi­seen voi olla esim. että haluat lisä­tie­toja avoi­mesta työpai­kasta tai olet kiin­nos­tu­nut mahdol­li­suu­desta työs­ken­nellä kysei­sessä yrityk­sessä. Puhe­lussa voit myös mainita mieles­täsi mielen­kiin­toi­sen projek­tin, jonka yritys on viime aikoina tehnyt. Samalla osoitat työnan­ta­jalle sen, että olet aidosti kiin­nos­tu­nut yrityk­sestä ja tutus­tu­nut siihen etukäteen.

3. Kysy­mys­ten esit­tä­mi­nen
Esitä halua­masi kysy­myk­set, näin hankit lisä­tie­toja avoi­mesta tehtä­västä tai mahdol­li­suu­desta työl­lis­tyä yrityk­seen tulevaisuudessa.

4. Itsestä ja omasta osaa­mi­sesta ja kiin­nos­tuk­sesta kertominen

Oma osaa­mi­nen kannat­taa kertoa hyvin esimer­kein, selkeästi ja lyhyesti muuta­malla lauseella. Esimer­kiksi vaikka näin: Olen ollut töissä paikassa x ja olen siellä oppinut muun muassa asioita x.

5. Kysy haku­pro­ses­sin aika­tau­lusta / ehdota tapaa­mista Jos olet hakenut avoinna olevaa työpaik­kaa, voit kysyä haku­pro­ses­sin aika­tau­lusta. Jos taas otat yhteyttä kiin­nos­ta­vaan työnan­ta­jaan, hänelle kannat­taa ehdot­taa rohkeasti tapaa­mista! Voit kysyä esimer­kiksi näin: ”Voisiko teillä olla tarvetta tällai­selle osaa­mi­selle? Olisi mahta­vaa tehdä töitä yrityk­ses­sänne! Voisinko tulla esit­täy­ty­mään ja keskus­te­le­maan asiasta enemmän esimer­kiksi ensi keski­viik­kona klo 14?”

6. Kiitä ja toivota hyvää päivänjatkoa!

Näin otat yhteyttä sähköpostilla

Hyödynnä sähkö­pos­tin laati­mi­sessa samoja vink­kejä kuin puhe­lus­sa­kin. Käytä selkeätä, posi­tii­vista kieltä ja vältä kirjoi­tus­vir­heitä. Kerro jo viestin aiheessa vies­tisi tarkoi­tus.

Viesti voisi olla esimer­kiksi tällainen:

Viestin aihe: Kysymys kesä­työ­pai­kasta

Hei,
olen Essi Esimerkki, 21-vuotias liike­ta­lou­den opis­ke­lija Joen­suusta. Etsin kesä­työ­paik­kaa ja olisin kiin­nos­tu­nut tule­maan teille töihin.
Olen ollut kesä­töissä sekä kiirea­pu­lai­sena kaupassa ja pidin työstä kovasti. Olen saanut hyvää palau­tetta työs­täni niin asiak­kailta kuin kaup­pi­aal­ta­kin.
Olisiko teillä mahdol­li­suutta ottaa kesä­työn­te­ki­jää? Kenelle voisin lähet­tää hake­muk­sen?
Liit­teenä on ansio­luet­te­loni. 
 
Ystä­väl­li­sin tervei­sin,
Essi Esimerkki 040 123 4567
[email protected]


Työhaas­tat­telu

Työhaas­tat­telu on mahdol­li­suu­tesi vakuut­taa työnan­taja siitä, että olet oikea henkilö tehtä­vään ja että sinut kannat­taa palkata. Lisäksi se on sinun tilai­suu­tesi myydä koke­mus­tasi ja omaa osaa­mis­tasi, sekä osoit­taa, että olet moti­voi­tu­nut työpaik­kaa kohtaan. Työhaas­tat­te­lussa sinä ja työnan­taja tutus­tutte toisiinne. Tapaa­mi­nen on yhtä tärkeä molem­mille osapuo­lille, joten siihen kannat­taa valmis­tau­tua hyvin. 

  • Tutustu ennen työhaas­tat­te­lua yrityk­seen ja työtehtävään.
  • Huolehdi, että ulkoi­nen olemuk­sesi on siisti ja vaat­teet haet­ta­vaan työpaik­kaan sopivat.
  • Ota etukä­teen selville paikka jonne sinun pitää mennä ja miten sinne pääsee.
  • Ole ajoissa paikalla (mielui­ten hieman aikai­sem­min) ja esiinny asial­li­sesti. Kättele kohteliaasti.
  • Anna posi­tii­vi­nen ensi­vai­ku­telma itses­täsi ja esiinny itse­var­masti, mutta muista että pieni jänni­tys ei haittaa mitään.
  • Huomioi kehon­kieli, katse­kon­takti ja tapasi puhua. Istu ryhdikkäästi.
  • Keskity sekä kuun­tele siihen mitä kysytään.
  • Kerro omasta osaa­mi­ses­tasi rehellisesti.
  • Tee kysy­myk­siä haas­tat­te­li­jalle omalla vuorollasi.
  • Muista lopuksi kiittää ja toivot­taa mukavaa päivää tms.

Tehtävä 1. Katso webi­naa­ri­tal­lenne Menesty työhaas­tat­te­lussa. Jotta pääset katso­maan webi­naa­ria, sinun on rekis­te­röi­dyt­tävä sähkö­pos­tin avulla. (Momen­tum-hanke 2021)

Miten työhaas­tat­te­luun tulisi valmis­tau­tua? Mitä haas­tat­te­lun aikana tapah­tuu, entä sen jälkeen? Jos sinut on kutsuttu haas­ta­tel­ta­vaksi, olet jo todel­la­kin herät­tä­nyt rekry­toi­jan mielen­kiin­non. Työhaas­tat­telu on paik­kasi osoit­taa, että olet oikea tekijä pestiin ja tule­vaan työyh­tei­söösi – niin osaa­mi­sesi, moti­vaa­tiosi kuin persoo­na­si­kin puolesta. Haas­tat­telu on parhaim­mil­laan keskus­te­lua molem­pia osapuo­lia kiin­nos­ta­vista teemoista. Ja kuten kaikissa työn­haun vaiheissa, avain onnis­tu­mi­seen on taus­ta­työ ja huolel­li­nen valmistautuminen.

Tässä webi­naa­rissa teemme katsauk­sen erilai­siin haas­tat­te­lu­muo­toi­hin, ylei­sim­piin kysy­myk­siin ja aihei­siin. Saat konkreet­ti­sia vink­kejä valmis­tau­tu­mi­seen, itse tilan­tee­seen ja haas­tat­te­lun jälkihoitoon.

Tutustu ylei­sim­piin työhaastattelukysymyksiin!

Yleisiä kysy­myk­siä:

  • Kerro meille itsestäsi
  • Mitkä ovat vahvuutesi?
  • Mitkä ovat heikkoutesi?

Työhis­to­ria:

  • Kerro työko­ke­muk­ses­tasi tehtävä tehtä­vältä: Mitkä ovat olleet tehtä­vien sisäl­löt ja vastuut ja miten olet ja miten olet pääty­nyt valit­se­maan seuraa­van paikan?
  • Minkä­lai­sista työteh­tä­vistä olet pitänyt eniten ja miksi? Entä minkä­lai­sista et ja miksi?
  • Kerro esimerkki haas­teel­li­sesta tilan­teesta, jonka olet työs­säsi kohdannut
  • Mitä itse­näi­siä tehtä­viä olet suorit­ta­nut urallasi?
  • Mikä on ollut tärkeintä, mitä työ on sinulle opettanut?

Moti­vaa­tiota kartoit­ta­via kysymyksiä:

  • Minkä­lai­nen käsitys sinulla on meidän yrityksestä?
  • Miksi haluat vaihtaa työtä?
  • Mitä odotat työltä yleensä?
  • Mitä odotat tehtä­vältä? Mitä se antaisi sellaista, mitä et nykyi­sessä saa?
  • Millai­sissa asioissa saat tyydy­tystä työn­teossa, mikä sinua motivoi?
  • Mitä uutta haluai­sit omaksua tai saavut­taa seuraavaksi?
  • Miten suhtau­dut vastuuseen?
  • Minkä­lai­sena vaiheena ural­lasi näkisit tämän tehtävän?
  • Mitä tavoit­teita sinulla on?

Tehtä­vään liit­ty­viä kysymyksiä:

  • Mitkä osa-alueet tässä tehtä­vässä tuntu­vat kiin­nos­ta­vilta? Entä ikävimmiltä?
  • Minkä­lai­sia ominai­suuk­sia vaadi­taan hake­masi työpai­kan työntekijältä?
  • Mitkä ovat hake­masi tehtä­vän vastuut ja vaatimukset?

Ryhmätyö/yhteistyö/suhtautuminen esimie­heen:

  • Minkä­lai­sissa tilan­teissa olet joutu­nut työs­ken­te­le­mään lähei­sesti muiden ihmis­ten kanssa?
  • Onko sinulla koke­musta asiakastyöstä?
  • Minkä­lai­sen roolin pyrit otta­maan ryhmässä?
  • Minkä­lai­sia konflik­ti­ti­lan­teita olet kohdan­nut tiimi­työssä? Miten taklaat ne?
  • Mitkä ovat parhaat puolesi tiimi­työn kannalta? Entä haasteet?
  • Millai­nen on hyvä työka­veri? Millai­nen työto­veri sinä olet?
  • Millai­sessa työyh­tei­sössä viihdyt parhaiten?
  • Miten toivot itseäsi johdettävan?
  • Millai­nen on hyvä esimies/alaissuhde?

Sinä työelä­mässä:

  • Mitä puolia haluai­sit itses­säsi kehittää?
  • Minkä­laista palau­tetta olet saanut työto­ve­reilta tai esimiehiltä?
  • Urasi tärkeim­mät haas­teet? Miten selvi­sit niistä?
  • Työken­te­ly­ta­vat? Oletko spon­taani vai haluatko toimia aina ennak­ko­suun­ni­tel­man mukaan?
  • Miten lähdet ratkai­se­maan työssä nouse­via ongelmia?
  • Miten jaksat rutii­neja? Oletko pitkä­jän­tei­nen? Miten se näkyy?
  • Minkä­lai­nen neuvot­te­lija olet?
  • Minkä­lai­sia projek­teja olet vetänyt? Miten se sujui?
  • Miten saat ihmis­ten parhaat puolet esiin?

Stres­siin ja työssä jaksa­mi­seen liit­ty­viä kysymyksiä:

  • Minkä­lai­set tilan­teet aiheut­ta­vat sinulle stressiä?
  • Miten selviät jatkua­vasta suuresta työmäärästä?
  • Millai­sia päätök­siä sinun on helppo/vaikea tehdä?
  • Miten toimit stres­saa­vassa tilanteessa?
  • Miten purat stres­siä, miten rentoudut?
  • Kerro jotain turhaut­ta­vasta tilanteesta?
  • Minkä­lai­set asiat tai toiminta ärsyt­tä­vät sinua työpaikalla?
  • Miten pääset eteen­päin tai moti­voit itseäsi tällai­sessa tilanteessa?
  • Miten reagoit itseäsi kohdi­tu­vaan arvosteluun?
  • Miten toimit kun olet tehnyt virheen?
  • Minkä­laista palau­tetta haluat?
  • Mikä on sinulle tärkeää elämässä?
  • Kuinka päätät tavoitteistasi?
  • Kuinka suun­nit­te­let päiväsi?
  • Miten työ vaikut­taa muuhun elämään ja päinvastoin?
  • Mitä teet vapaa-aikanasi?

Video­haas­tat­telu


Video­haas­tat­telu on kasvat­ta­nut suosio­taan varsin­kin isom­pien yritys­ten keskuu­dessa. Satojen hake­mus­ten läpi­käy­mi­nen on aikaa vievää, joten ennen henki­lö­koh­taista haas­tat­te­lua karsin­taa voidaan tehdä videoi­den avulla. Tämä tarkoit­taa sitä, että työn­te­ki­jän tulee itse nauhoit­taa vastauk­set työnan­ta­jan kysy­myk­siin. Video­haas­tat­te­lut toteu­te­taan ylei­sim­min verk­ko­si­vuilla toimi­van palve­lun avulla, johon työnan­taja nauhoit­taa kysy­myk­set ja kutsuu valitut hakijat. Tämän jälkeen työn­ha­ki­jat pääse­vät sivuille kuvaa­maan vastauk­sensa tieto­ko­neen kameran tai puhe­li­men kameran kautta

Tässä muutama vinkki video­haas­tat­te­luun valmistautumisesta

  1. Valmis­taudu kysy­myk­siin huolella. Hakijaa pyyde­tään vastaa­maan yleensä noin 3–5 kysy­myk­seen. Pohdi tarkasti vastauk­sia, ja sitä mitä asioita haluat tuoda vastauk­sissa esille. Kirjoita vaikka vastauk­set ylös ja ota ne tueksi, kun harjoit­te­let vastaa­mista. Älä kuiten­kaan lue suoraan paperista.
  2. Valitse rauhal­li­nen ympä­ristö. Varaa vastaus­ten nauhoit­ta­mista varten tila, jossa voit häiriöttä tehdä videon. Käytä vaaleaa taustaa ja varmista, että valoa on tarpeeksi. Sulje muut ihmiset ja lemmi­kit oven taakse, ettei­vät ne häiritse kuvaamista.
  3. Valitse siistit vaat­teet. Pukeudu fiksusti ja samaan tapaan kuin taval­li­seen työhaastatteluunkin.
  4. Keskity asiaan ja vastaa esitet­tyi­hin kysy­myk­siin ytimek­kääsi. Jos sinulta pyydet­tiin kolmen minuu­tin vastausta, älä venytä sitä kymme­neksi minuutiksi.
  5. Tarkista tuotok­sesi! Kun olet nauhoit­ta­nut vastauk­sesi, tarkista video. Kuuluu­han äänesi kunnolla? Onhan valais­tus riit­tä­vän kirkas, että erotut taus­tasta? Pitääkö joku vastaus sitten­kin ottaa uusiksi?
  6. Älä hio liikaa. Älä mieti liikaa teknistä toteu­tusta tai luon­nol­li­sia taukoja tai sanojen hake­mi­sia. Ne eivät haittaa, sillä video­haas­tat­telu ei ole esiin­ty­mis­koe. Videon on tarkoi­tus antaa sinusta työnan­ta­jalle luon­nol­li­nen, tarkempi kuva kuin pape­ri­nen hakemus voi sinusta antaa.

Lähde: Sujuvat työn­ha­ku­mark­ki­nat –hanke. Crea­tive Commons Nimeä-EiKau­pal­li­nen-JaaSa­moin 4.0 Kansain­vä­li­nen -lisens­sillä.