Osaa­mis­merkki otet­tiin käyt­töön Sovel­lus­ke­hit­tä­jän osaajakoulutuksessa

Tässä artik­ke­lissa käydään läpi osaa­mis­mer­kin käyt­töön­ot­toa Kare­lian avoimen ammat­ti­kor­kea­kou­lun Sovel­lus­ke­hit­tä­jän osaa­ja­kou­lu­tuk­sessa (30 op). Koulu­tuk­sen opinnot ovat yhteen­so­pi­via tieto­jen­kä­sit­te­lyn tutkin­to­kou­lu­tuk­sen kanssa ja tarjoa­vat katta­van näkö­alan ohjel­mis­toa­lasta kiinnostuneille.

Osaa­mis­mer­kin avulla voidaan luoda näky­väksi koulu­tuk­sen suorit­ta­mi­nen oppi­jalle itsel­leen ja oppijan toimesta muille tahoille, kuten kolle­goille ja työnan­ta­jille. Tässä suhteessa osaa­mis­merkki voi symbo­loida pientä tutkin­to­to­dis­tusta. Pain­opis­teen siir­tyessä tutkin­to­kou­lu­tuk­sesta jatku­vaan oppi­mi­seen, on tärkeää jollain tavalla huomioida oppi­joi­den saavu­tuk­set. Tässä ovat apuna digi­taa­li­set osaamismerkit.

Sovel­lus­ke­hit­tä­jän osaa­ja­kou­lu­tuk­sessa työläin osio eli opin­to­jak­sot oli jo olemassa tieto­jen­kä­sit­te­lyn lehtori Petri Laiti­sen ja kump­pa­nei­den toimesta. Seuraa­vaksi tarvit­tiin tunnuk­set osaa­mis­merk­ki­pal­velu Open Badge Facto­ryyn. Open Badge Facto­ryyn on Kare­lialla olemassa omat tunnuk­set, jotka saimme Kare­lian jatku­van oppi­mi­sen suun­nit­te­lija Katja Hirvo­selta. Open Badge Factory on työkalu osaa­mis­merk­kien luomi­seen, myön­tä­mi­seen ja hallinnoimiseen.

Ensin tuli kuiten­kin luoda itse merkki, eli logo­mai­nen kuva osaa­mis­mer­kin suorit­ta­jalle. Merkin kuvan luomi­nen käy Canva-sovel­luk­sella. Tunnuk­set Canvaan saa Kare­lian vies­tin­tä­tii­miltä, joka on myös luonut sinne valmiita pohjia. On tärkeää, että kukin käyt­täjä luo oman kansion osaa­mis­mer­keil­leen ja tekee sinne kopion merk­ki­poh­jasta. Täten alku­pe­räi­set merk­ki­poh­jat säily­vät käyt­tö­kel­poi­sina. Sovel­lus­ke­hit­tä­jän osaa­ja­kou­lu­tuk­sen osalta merkin teks­tejä muutet­tiin vastaa­maan osaa­mis­mer­kin sisäl­töä, säilyt­täen kuiten­kin Kare­lian viral­li­sen graa­fi­sen ilmeen ja värit.

Seuraa­vaksi siir­ryt­tiin takai­sin Open Badge Facto­ryyn, jossa merkille tehtiin määri­tyk­set. Tämä tapah­tui Creator Tool -osiossa. Merkin luomi­seksi on syötet­tävä seuraa­vat tiedot:

  • Otsikko​
  • Kuvaus​
  • Myön­tä­mis­kri­teeri (huom. tähän mitat­tava, yksi­kä­sit­tei­nen ja selkeä määritys)
  • Merkin kuva PNG
  • Kutsusäh­kö­pos­tin otsikko
  • Kutsusäh­kö­pos­tin teksti
  • Linkin teksti, esim. ”Hae tästä merkki”
  • Email footer esim. normaa­lia sähkö­pos­tial­le­kir­joi­tusta mukaillen

Seik­ka­pe­räi­set ohjeet merk­kien luomi­seen, halli­noin­tiin ja vastaa­not­ta­mi­seen löyty­vät Kare­lian verkkosivuilta.

Kun merkki oli luotu, opet­taja Petri Laiti­nen lähetti tiedon myön­ne­tystä osaa­mis­mer­kistä koulu­tuk­sen suorit­ta­neille. Linkin kautta he pääsi­vät lataa­maan merkin itsel­leen käytet­tä­väksi esimer­kiksi sosi­aa­li­sessa mediassa.

Loppu­tu­le­mana voidaan todeta, ettei osaa­mi­sen tunnus­ta­mi­nen osaa­mis­merk­kien avulla ole vaativa toimen­pide, mutta esimer­kiksi integrointi Moodlen kanssa olisi hyvä selvit­tää. Oppi­jalle osaa­mis­merkki saattaa olla kaivattu tunnus­tus oppimisesta.


Kirjoit­ta­jat:

Petri Laiti­nen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Anssi Kekko­nen, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu