Pohditko Karelian geronomi fast track -opintoja omaan urapolkuusi sopiviksi?

Karelian geronomi fast track –koulutukseen voit hakea, kun sinulla on suoritettu jokin tämän sivun lopussa listatuista tutkinnoista ja sen lisäksi vähintään kaksi vuotta työkokemusta tutkinnon suorittamisen jälkeen vanhustyössä/ikäosaamisen kentällä. Koulutuksen alkaessa sinulla tulee olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva työsuhde johonkin ikäosaamisen kentän työpaikkaan, jonka tuella voit opiskella geronomi fast track -opintoja.

Haku opintoihin on syksyn erillishaussa 11. – 29.8.2025

Kun pohdit hakemista koulutukseen, niin tutustu jo etukäteen opintosuunnitelmataulukkoon ja keskustele työnantajasi kanssa opintojen suorittamisen mahdollisuudesta. Opintosuunnitelmataulukko on valintakokeen toinen osa, ja siinä kysyttävien asioiden realistinen tarkastelu on tärkeää.

Seuraavassa on koottu joitakin keskeisiä kysymyksiä vastauksineen:

Mitä työnantajalta vaaditaan geronomi fast track-opintoihini liittyen?

On tärkeää, että työnantaja tukee työelämäläheisiä geronomiopintoja ja työnantajalla on valmius esimerkiksi muuttaa työnkuvaasi geronomiosaamista vastaavaksi. Myös oppimistehtävien tekeminen osana työtä tai työnkiertomahdollisuus ja harjoittelun mahdollistaminen opinnollistaen eli työsuhteessa tai toisessa yksikössä, on osa työnantajan roolia.

Kuka voi toimia nimettynä yhteyshenkilönä työnantajan puolelta?

Yhteyshenkilönä voi toimia työpaikalta henkilö, joka vastaa työn johtamisesta.  

Kuka voi toimia työelämävertaisarvioijana opinnollistaen toteutettavissa harjoitteluissa?

Työelämävertaisarvioijalla tulee olla korkeakoulututkinto, esimerkiksi sairaanhoitaja AMK, fysioterapeutti AMK, sosionomi AMK tai vastaava. Johtamisen ja kehittämisen harjoittelussa työelämävertaisarvioijan työtehtävien tulee sisältää johtamista. Vertaisarvioija nimetään harjoittelukohtaisesti.

Voinko tehdä tutkintoa nykyisessä työtehtävässäni?

Voit suorittaa geronomitutkintoa ja siihen liittyviä opintojaksoja ja harjoitteluita nykyisessä työssäsi, jos työtehtäviäsi on mahdollista muokata geronomiosaamistavoitteita vastaaviksi ja työnantaja tukee opiskelua. Työnkuvaa muokkaamalla ja työnkiertomahdollisuuksia lisäämällä työnantajallasi on mahdollisuus kehittää työn ohessa opiskelua.

Paljonko opintojen aikana on harjoitteluja?

Opetussuunnitelmassa on yhteensä harjoittelua 51 opintopistettä, joka sisältää 5 opintopistettä ammatillista kasvua. Kolme ensimmäistä harjoittelua on mahdollista hyväksilukea sopivalla koulutustaustalla ja riittävällä työkokemuksella ikäosaamisen kentältä. Opinnollistaminen on mahdollista 2–3 harjoitteluissa. Huomioithan, että 5. eli Asiakasprosessit ja palveluohjaus -harjoittelu tulee suorittaa julkisella sektorilla.

Kuormittaako opiskelu työyksikköäni?

Toivottavasti ei kuormita, vaan opiskelu ja osaamisen kehittäminen tuovat uusia ideoita, mahdollisuuksia ja pääomaa ikäosaamisen kentälle. Uusi koulutuksen ja osaamisen mukaisia työnkuvia tarvitaan. Geronomit ovat avainasemassa tulevaisuuden ikäosaamisen ammattilaisina.

Voidaanko aiempia korkeakouluopintoja opintoja tunnistaa ja tunnustaa?

Alle kymmenen vuotta vanhoja, soveltuvia korkeakouluopintoja voidaan hyväksilukea yksilöllisen opintosuunnitelman perusteella.

Kuinka kauan koulutus mahdollisesti kestää?

Tutkinto on 210 opintopisteen laajuinen ja sen suorittamisen tavoiteaika on 3,5 vuotta. Opiskelijan aiempi tausta, työkokemus, suoritetut opinnot ja mahdollisuus opiskella kesäaikoina, vaikuttavat koulutuksen kestoon.

Maksetaanko työyksikölle jotain korvausta opiskelusta/ohjauksesta?

Ei makseta. Tietyin perustein aluehallintovirasto maksaa harjoitteluohjauskorvauksia. Harjoittelun opinnollistamisesta työelämävertaisarvioijalle ei makseta erillistä korvausta.

Kuinka paljon ja usein opinnoissa on lähiopetusta?

Lähiopetus tapahtuu lähijaksoittain, jotka sisältävät 1–5 päivää. Lähijaksojen ajankohdat tarkentuvat lukukausittain. Kevätlukukauden 2026 lähijaksojen ajankohdat ilmoitetaan viikkotasolla lokakuun 2025 loppuun mennessä.  

Tutkinto, jolla geronomi fast track -koulutukseen voi hakea:

  • lähihoitaja
  • perustason ensihoitaja
  • fysioterapeutti (AMK)
  • sairaanhoitaja (AMK)
  • sosionomi (AMK)
  • terveydenhoitaja (AMK)  
  • toimintaterapeutti (AMK)
  • ensihoitaja (AMK)
  • kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
  • yhteisöpedagogi (AMK)
  • kätilö (AMK)
  • röntgenhoitaja (AMK)
  • jalkaterapeutti (AMK)
  • liikunnanohjaaja (AMK)
  • vastaavat opistotason tutkinnot

Lisäksi vaaditaan 2 vuotta työkokemusta tutkinnon suorittamisen jälkeen vanhustyössä/ikäosaamisen kentällä.