Ikäys­tä­väl­li­syys: jälleen uusia avauksia

Puhetta ikään­ty­mi­sestä uhkana yhteis­kun­tien talou­delle ja elin­voi­mai­suu­delle on jo vuosien ajan pyritty kään­tä­mään puheeksi ikäys­tä­väl­li­syy­destä. Kun olemme onnis­tu­neet kasvat­ta­maan eliniän odotetta ja sen myötä yhä suurempi osa esimer­kiksi Suomen väes­töstä on ikään­ty­neitä, on hyvä syy nähdä ikään­ty­mi­nen voima­va­rana paitsi yksilön niin myös yhtei­sö­jen ja yhteis­kun­nan näkökulmasta.

Silloin kun ikään­ty­neen ihmisen ja hänen toimin­taym­pä­ris­tönsä yhtey­dessä ilmenee syystä tai toisesta haas­teita, ollaan perus­ta­van­laa­tuis­ten yhteis­kun­ta­po­liit­tis­ten kysy­mys­ten äärellä: Onko haas­teissa kysymys yksilön rajoi­tuk­sista ja sopeu­tu­mis­tar­peesta vai yhteis­kun­nal­li­sesta tarpeesta muokata toimin­taym­pä­ris­töä yksilön tarpei­siin ja voima­va­roi­hin parem­min vastaa­vaksi. Ikäys­tä­väl­li­syys on tähän vastaus: ikään­ty­neen ihmisen toimin­taym­pä­ris­töä tulee kehit­tää siten, että hän pystyy omien tarpei­densa, tavoit­tei­densa ja unel­miensa suun­tai­sesti elämään mahdol­li­sim­man täysi­pai­noista elämää ja ikään­ty­mään aktiivisesti.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu toimii aktii­vi­sesti ikäys­tä­väl­li­syy­den edis­tä­jänä. Olemme esimer­kiksi määri­tel­leet ikäys­tä­väl­li­syy­den kehit­tä­mis­työlle pain­opis­teet, jotka ovat Asia­kas­läh­töi­set palve­lut ja ratkai­sut, Ikäys­tä­väl­li­nen elinym­pä­ristö, Muis­tiys­tä­väl­li­nen yhteis­kunta sekä Ikäys­tä­väl­li­nen työelämä. Useat kehit­tä­mis­hank­keet ovat liit­ty­neet näihin pain­opis­tei­siin: viime vuosina on esimer­kiksi kehi­tetty muis­tiys­tä­väl­li­nen puisto ja edis­tetty tekno­lo­gis­ten ratkai­su­jen käytet­tä­vyyttä ja asia­kas­läh­töi­syyttä. Ikäys­tä­väl­li­nen maaseutu on ollut – ja on edel­leen – yksi keskei­sistä kehit­tä­mi­sen kohteista. Koulu­tusta ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­syy­den teemoista on lisätty viime vuosina huomat­ta­vasti, ja ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mis­salkku, osaa­ja­kou­lu­tus ja diplo­mi­kou­lu­tus tarjoa­vat mahdol­li­suu­den raken­taa omaa osaa­mis­pol­kua. Tutkin­to­kou­lu­tuk­set (gero­nomi (AMK) ja ikäosaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen ja johta­mi­nen (YAMK) toteu­te­taan vuoro­vai­ku­tuk­sessa kehit­tä­mis­työn ja työelä­män toimi­joi­den kanssa.

Tässä IkäNYT! -verk­ko­jul­kai­sun nume­rossa käsi­tel­lään jälleen uusia avauk­sia ikäys­tä­väl­li­syy­den kehit­tä­mis­työssä. Jatku­van oppi­mi­sen ikäys­tä­väl­li­syys – ja ikään­ty­nei­den jatku­van oppi­mi­sen mahdol­lis­ta­mi­nen – on kehit­tä­mi­sen keskiössä euroop­pa­lai­sessa AliVe-hank­keessa. Tähän mennessä ikään­ty­nei­den oppi­mi­nen on jäänyt vali­tet­ta­van vähälle huomiolle, vaikka oppi­mi­nen on meille kaikille kuuluva oikeus. Toinen tois­tai­seksi vähän tunnettu aihe­piiri on ilmas­ton­muu­tok­sesta ikäih­mi­sille aiheu­tu­vien terveys­vai­ku­tus­ten lieven­tä­mi­nen ja niihin sopeu­tu­mi­nen. Ikään­ty­nei­den parissa työs­ken­te­le­vät sosi­aali- ja tervey­sa­lan ammat­ti­lai­set kuiten­kin kohtaa­vat ilmas­ton­muu­tok­sen terveys­vai­ku­tuk­sia jo nyt: helle­aal­lot ovat erityi­sen tukalia ikään­ty­neille heidän sairauk­siensa ja lääki­tys­tensä vuoksi. Euroop­pa­lai­nen chAnGE-hanke tuottaa uutta ilmas­to­ter­veys­osaa­mista sote-alan ammat­ti­lai­sille ja opiskelijoille.

Tuoretta ajat­te­lua edustaa myös Väärien tilaus­ten kahvila: kyse on  muis­ti­sai­rautta sairas­ta­vien ihmis­ten yhdessä resto­no­mio­pis­ke­li­joi­den ja Pohjois-Karja­lan Muisti ry:n kanssa järjes­tä­mästä kahvi­lasta, jossa kaikki saavat onnis­tu­mi­sen koke­muk­sia ja kahvi­het­ken. Taus­talla on Japa­nissa virin­nyt idea siitä, että kahvi­lassa ei olekaan tärkeintä se, että saa juuri sen leivon­nai­sen, jonka on tilan­nut, vaan se, että kohda­taan toisiamme.

Kare­lian gero­nomi (AMK) -koulu­tuk­sen käyn­nis­tä­mis­vai­heen koke­muk­sien käsit­tely avaa lupaa­via näkymiä tule­vaan. Gero­no­mi­kou­lu­tuk­seen sisäl­ty­västä harjoit­te­lus­ta­kin saamme tässä nume­rossa terveiset.

Tässä julkai­sussa on esillä myös Pohjois-Karja­lassa toteu­tettu Hyvä arki ikäih­mi­sille -haku, jonka tulok­sena palkit­tiin pohjois­kar­ja­lai­sia toimi­joita ikäih­mis­ten hyvin­voin­tia edis­tä­vien toimin­to­jen kehit­tä­mi­sestä. Ikäys­tä­väl­li­siä tekoja löytyi­kin maakun­nasta runsaasti, ja haulla oli palkit­se­mi­sen lisäksi tärkeä rooli myös näiden tekojen näky­väksi tekemisessä.

Kirjoit­taja:

Tuula Kukko­nen, yliopet­taja, IkäNYT! verk­ko­jul­kai­sun päätoi­mit­taja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Fabio Fista­rol / Unsplash