PULSSI – Hiili­neut­raa­leja ratkaisuja

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Hiili­neut­raa­leja ratkaisuja

Pulssi-portaali kertoo mitä Kare­liassa tapah­tuu juuri NYT näihin teemoi­hin liit­tyen. Hiili­neut­raa­leja ratkai­suja -teeman tuoreet artik­ke­lit, videot ja podcas­tit löydät tästä.

  • Maisemakuva Pielisjokea ylittävältä sillalta

    Oletko sinäkin ener­gia­kan­sa­lai­nen? – tapah­tuma avasi kulut­ta­jan roolia energiamurroksessa

    ,

    Parhail­laan käyn­nissä olevassa ener­gia­mur­rok­sessa fossii­lis­ten polt­toai­nei­den käyttöä vähen­ne­tään ja siir­ry­tään yhä voimak­kaam­min uusiu­tu­viin ener­gia­muo­toi­hin. Muutos kosket­taa koko yhteis­kun­taa, ja aktii­vi­siksi toimi­joiksi nouse­vat myös kulut­ta­jat, eli ener­gia­kan­sa­lai­set. Kommu­ni­koiva energia – Uusi ener­gia­mur­ros ja vähä­hii­li­set digi­taa­li­set palve­lut Pohjois-Karja­­lassa -hanke järjesti 31.3.2022 kaikille avoimen hybri­di­ta­pah­tu­man teemalla ”Oletko sinäkin ener­gia­kan­sa­lai­nen?”. Tapah­tu­massa pureu­dut­tiin asian­tun­ti­ja­pu­heen­vuo­ro­jen kautta siihen, mitä ener­gia­kan­sa­lai­suus tarkoit­taa ja… 

  • Raken­nuk­sen vähä­hii­li­syy­den arviointi – lähtö­tie­to­jen merki­tys ja arvioin­ti­pro­ses­sin kehittäminen

    ,

    Tausta Tämä artik­keli on kirjoi­tettu Vähä­hii­li­nen ja ener­gia­te­ho­kas korjaus­ra­ken­ta­mi­nen -projek­tin yhtey­dessä tehdyn asuin­ker­ros­ta­lon elin­kaa­riar­vioin­nin pohjalta. Kysei­nen arviointi tehtiin samaan raken­nuk­seen kolmella erilai­sella arvioin­ti­ta­pauk­sella. Arvioin­ti­ta­pauk­set erosi­vat toisis­taan käyte­tyn pääs­tö­tie­to­kan­nan ja/tai niiden yhdis­tel­män osalta. Tarkoi­tuk­sena oli arvioida raken­nuk­sen elin­kaa­ren ilmas­to­vai­ku­tuk­set sekä vertailla arvioin­ti­ta­pauk­sissa käytet­ty­jen pääs­tö­tie­to­jen välisiä eroja. Arvioin­ti­me­ne­tel­mänä käytet­tiin ympä­ris­tö­mi­nis­te­riön arvioin­ti­me­ne­tel­mää (2019) julkai­sun 2019:22 Raken­nuk­sen vähä­hii­li­syy­den arviointimenetelmä… 

  • Vihreä lehti lähikuvassa

    Podcast: Ener­gia­mur­ros ja biotalous

    , ,

    Ener­gia­mur­ros ja biota­lous -podcas­tissa Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lun lehtori Anniina Kontio­korpi keskus­te­lee Bioener­gia ry:n toimi­tus­joh­taja Harri Lauri­kan kanssa ener­gia­mur­rok­sesta sekä biota­lou­den kytkey­ty­mi­sestä siihen. Podcas­tissa keskus­tel­laan ener­gia­mur­rok­sen etene­mi­sestä ja siitä, kuinka fossii­li­set polt­toai­neet Suomessa voidaan kestä­vällä tavalla korvata huol­to­var­muu­desta tinki­mättä. Kuun­tele keskus­telu tästä: Käsi­kir­joi­tus: Anniina Kontio­korpi, Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­lu­Ää­ni­tys: Pilvi Dufva, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu Kaikki Kare­lian podcas­tit kuun­nel­ta­vissa täällä. 

  • Työpöytä jossa tietokoneen näyttö, tabletti ja puhelin.

    Digi­taa­li­sen palve­lun päästöt selville elin­kaa­ria­na­lyy­sin avulla

    ,

    Digi­taa­li­set palve­lut ovat nykyään osana lähes jokai­sen arkea. Aamulla moni saattaa lukea lehtensä mobii­li­so­vel­luk­selta, ja heti töihin pääs­ty­ään avata Teamsin ja sähkö­pos­tin. Vaikka usein miel­lämme digi­taa­li­set palve­lut aineet­to­miksi, tosia­siassa niiden tuot­ta­mi­nen ja käyt­tä­mi­nen aiheut­taa luon­non­va­ro­jen kulu­mista sekä kasvi­huo­ne­kaa­su­pääs­tö­jen synty­mistä. Inter­net synnyt­tää globaa­listi jo enemmän pääs­töjä kuin lento­lii­kenne (Frick 2016). Elin­kaa­ria­jat­te­lun merki­tys kasvaa yritys­toi­min­nassa Opin­näy­te­työs­säni Digitaalisen… 

  • Lisätty todel­li­suus tuo uusia mahdol­li­suuk­sia rakentamiseen

    , ,

    AR on lyhenne sanoista augmen­ted reality, eli lisätty todel­li­suus. Kyseessä on tekno­lo­gia, jonka avulla lisät­tyä virtu­aa­lista sisäl­töä tarkas­tel­laan mobii­li­lait­teen tai AR-lasien avulla ja samalla lait­teen näytöltä voi nähdä kameran kuvaa­man todel­li­sen ympä­ris­tön. Todel­li­sen ympä­ris­tön lisäksi näky­mään on lisätty jokin tieto­ko­neella luotu elementti, kuten raken­nuk­sen kolmiu­lot­tei­nen malli. Lisätty todel­li­suus raken­ta­mi­sessa AR-näkymän avulla voidaan havain­nol­lis­taa suun­ni­tel­mia hank­keen osapuolille.… 

  • Puutuo­te­teol­li­suus puura­ken­ta­mi­sen kasvun mahdollistajana

    ,

    Ilmas­ton­muu­tok­sen hidas­ta­mi­seen vaatii yhteis­kun­tien kaikilla osa-alueilla ratkai­suja, joiden avulla hiili­diok­si­di­pääs­töjä voidaan vähen­tää. Raken­ta­mi­sessa tämä tarkoit­taa muun muassa puun ja puupoh­jais­ten tuot­tei­den käyttöä. Samaan aikaan ympä­ris­tö­mi­nis­te­riö on aset­ta­nut tavoit­teeksi julki­sen puura­ken­ta­mi­sen voimak­kaan kasvun. Yhteis­kun­tien ilmas­to­ta­voit­teet sekä valta­kun­nal­li­set tavoit­teet puun käytön lisää­mi­seksi luovat myös uusia mahdol­li­suuk­sia ympäri Suomea alku- ja jalos­ta­van teol­li­suu­den osalta. Pohjois-Karjala on viime vuosina… 

  • Kestä­vän kehi­tyk­sen yhtei­set osaa­mi­set ja niiden arviointi ammattikorkeakoulussa

    , ,

    Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen rehto­ri­neu­vosto Arene ry:n Kestävä kehitys ja vastuul­li­suus -ryhmän koulu­tus­työ­ryhmä järjesti syksyn 2021 aikana webi­naa­ri­sar­jan, jonka tarkoi­tuk­sena oli tukea yhtei­sen Kestävä, vastuul­li­nen ja hiili­neut­raali ammat­ti­kor­kea­koulu -ohjel­man toteut­ta­mista. Metro­po­lia ja Karelia järjes­ti­vät 3.12. webi­naa­ri­sar­jan päätös­ti­lai­suu­den, jonka tavoit­teena oli tarjota tietoa uusista Arenen määrit­te­le­mistä yhtei­sistä osaa­mi­sista, keskit­tyen erityi­sesti kestä­vän kehi­tyk­sen osaa­mi­seen ammat­ti­kor­kea­kou­luo­pin­noissa ja -työssä. Metro­po­lian osal­lis­ta­van prosessisparrauksen… 

  • Saippuakupla

    Elin­kaa­ri­hal­lin­nan osaa­mi­nen on olen­nai­nen osa kestä­vää kehitystä

    ,

    Elin­kaa­riar­viointi eli LCA (Life Cycle Assess­ment) on mene­telmä tuot­teen tai palve­lun koko elin­kaa­ren aikais­ten ympä­ris­tö­vai­ku­tus­ten analy­soin­tiin ja arvioin­tiin.  Karelia-ammat­­ti­­kor­­kea­­kou­­lussa elin­kaa­riar­vioin­tiin liit­ty­vää osaa­mista edis­te­tään niin TKI-toimin­­nassa kuin koulu­tuk­ses­sa­kin.  Mm. Kare­lian hallin­noi­massa Kommu­ni­koiva energia -hank­keessa kehi­te­tään lähie­ner­giayh­tei­söjä ja digi­taa­lis­ten palve­lu­jen vähä­hii­li­syyttä noudat­taen elin­kaa­ria­na­lyy­sin mene­tel­miä. Hank­keessa laadi­taan toimin­ta­mal­lia elin­kaa­ri­hal­lin­taan ja -analyy­sei­hin, kohdis­tuen erityi­sesti digi­taa­li­siin palve­lui­hin. Kare­lian opis­ke­li­jat tuottavat… 

  • Kansain­vä­listä biota­lous­kou­lu­tusyh­teis­työtä Join-Bioerko -hankkeessa

    , ,

    Yhteis­työ­so­pi­muk­sia, webi­naa­reja, pilo­toi­tuja opin­to­jak­soja, kult­tuu­rei­den kohtaa­mista ja biota­lou­den haas­teita – niistä on Join-Bioerko -hank­keen kansain­vä­li­set kuviot tehty. Vaikka covid-19-pande­­mia on viimeis­ten vuosien ajan haas­ta­nut useim­pia hank­keita, Itä-Suomen kansain­vä­li­sen biota­lous­osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen työelä­mä­läh­töi­sen jatku­van oppi­mi­sen keinoin (Join-Bioerko) -hank­keen kansain­vä­lis­ty­mi­seen tähtää­vät toimet on saatu hank­keen ensim­mäi­sen puolik­kaan aikana hyvään vauh­tiin. Join-Bierko -hank­keen yhtenä kolmesta pääta­voit­teesta on luoda biotalouden…