PULSSI – Älykästä tuotantoa

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Älykästä tuotantoa

Pulssi-portaali kertoo mitä Kare­liassa tapah­tuu juuri NYT näihin teemoi­hin liit­tyen. Älykästä tuotan­toa -teeman tuoreet artik­ke­lit, videot ja podcas­tit löydät tästä.

  • Sinisiä marmorikuulia

    UpTech-hank­­keen kokei­lut: Proses­sin vaih­te­lun tarkas­telu Quincunx-lait­­teen avulla

    ,

    Minitab – toimin­nan kehit­tä­mi­nen -kurs­silla pyrimme löytä­mään proses­sin vaih­te­lua mallin­ta­via demon­straa­tioita. Minitab on tilas­tol­lis­ten analyy­sien teke­mi­seen suun­ni­teltu ohjel­misto, jota voidaan hyödyn­tää proses­sien ja laadun paran­ta­mi­sessa.  Kirjal­li­suu­dessa törmä­simme varsin usein Deming funnel -suppi­lo­ko­kee­seen, jonka päätimme toteut­taa Quincunx-lait­­teella. Saadut tulok­set olivat saman­suun­tai­sia kuin alku­pe­räi­sessä suppi­lo­ko­keessa. Demon­straa­tion tulok­sia voidaan hyödyn­tää esimer­kiksi teol­li­suu­dessa, liike­ta­lou­dessa tai johta­mi­sessa. Proses­seissa on aina… 

  • VR-lasit

    Uraoh­jausta VR-ympäristössä

    ,

    Kevään Inte­rak­tii­vi­nen tekniikka koulu­tuk­sessa -tapah­tu­man ollessa ovella, palaan vielä muis­te­le­maan syksyi­sen ITK-tapah­­tu­­man työpa­jaa, johon pääs­tiin osal­lis­tu­maan William ja Ester Otsa­kor­ven säätiön rahoit­ta­man Älykäs ohjaus ja oppi­mi­sa­na­ly­tiikka opis­ke­li­jan opin­to­jen edis­ty­mi­sen tukena -hank­keen ansiosta. Puhtaasti ohjauk­sen näkö­kul­masta syksyn 2022 ITK-päivien tarjonta oli vähäistä ja analy­tiik­kaa käsit­te­le­vissä esityk­sissä yleisön kysy­myk­set keskit­tyi­vät enim­mäk­seen yksi­tyi­syy­den­suo­jaan ja tiedon keruun lupa­ky­sy­myk­siin. Yhdessä… 

  • Eri värisiä putkistoja rakennuksen katossa

    Lisätty todel­li­suus rakennustyömaalla

    , , ,

    Lisätyn virtu­aa­li­sen sisäl­lön katselu reaa­li­maa­il­massa on mahdol­lista erilais­ten lait­tei­den ja sovel­lus­ten avulla. Työmaa­käyt­töön suun­ni­tel­tuja vaih­toeh­toja on kuiten­kin tarjolla melko vähän. Trimble XR10- järjes­telmä lienee ainoa laajalti käytetty järjes­telmä raken­nusa­lalla. Kare­lialle on nyt hankittu kysei­nen järjes­telmä Tule­vai­suu­den työ -hank­keen (EAKR) avulla. Trimble XR10 -järjes­telmä Trimble XR10 on järjes­telmä, jossa Micro­soft Holo­Lens 2 -lasit on sovi­tettu yhteen… 

  • Älyk­kään ohjauk­sen digi­taa­li­silla jalan­jäl­jillä – osa 5 : Oppi­mi­sa­na­ly­tii­kan visualisoinnit

    , ,

    Älyk­kään ohjauk­sen digi­taa­li­silla jalan­jäl­jillä -artik­ke­li­sar­jan aiem­missa osissa olemme esitel­leet, kuinka oppi­mi­sa­na­ly­tiik­kaa voidaan sisäl­lyt­tää myös sellai­sen opin­to­jak­son toteu­tuk­sen suun­nit­te­luun, jossa työs­ken­nel­lään muualla kuin perin­tei­sessä oppi­mi­sym­pä­ris­tössä. Artik­ke­li­sar­jan osassa 1 ja osassa 2 kuva­simme, mitä muutok­sia tämä uusi tilanne tuo toteu­tuk­sen suun­nit­te­luun opet­ta­jan näkö­kul­masta. Artik­ke­li­sar­jan kolman­nessa osassa  ”Mitä tapah­tuu projek­tin­hal­lin­taym­pä­ris­tössä?”, ja osassa 4 ”Ohjaa­ja­muis­tioista XAPI-lauseiksi” puoles­taan toimme esille… 

  • Älyk­kään ohjauk­sen digi­taa­li­silla jalan­jäl­jillä – osa 2

    , ,

    Älyk­kään ohjauk­sen digi­taa­li­silla jalan­jäl­jillä -artik­ke­li­sar­jan ensim­mäi­sessä artik­ke­lissa  esit­te­limme kehi­tys­hank­keen, jonka puit­teissa Kare­lian tieto­jen­kä­sit­te­lyn koulu­tus­oh­jel­massa aiem­pina vuosina toteu­tet­tua oppi­mi­sa­na­ly­tiik­kaa lähdet­tiin sovel­ta­maan oppi­mis­ti­lan­tei­siin, joissa oppi­mi­sen digi­taa­lis­ten jalan­jäl­kien tarkas­te­lua täytyy kohdis­taa perin­teis­ten oppi­mi­sym­pä­ris­tö­jen ulko­puo­lelle. Tieto­jen­kä­sit­te­lyn kolman­nen opis­ke­lu­vuo­den ICT-toimek­­sian­­to­­pro­­jek­­tissa opis­ke­li­joi­den työs­ken­tely tapah­tuu pääosin muualla kuin Moodle-oppi­­mi­­sym­­pä­­ris­­tössä ja se toimi hedel­mäl­li­senä pilot­ti­kurs­sina kokeil­taessa oppi­mi­sym­pä­ris­tön ulko­puo­li­sen oppi­mi­sa­na­ly­tiik­ka­da­tan kerää­mistä ja hyödyn­tä­mistä opetuksen… 

  • Milloin digi­vi­siosta tulee digitodellisuutta?

    , , ,

    ”Valta­kun­nal­li­nen Digi­vi­sio 2030 -hanke on käyn­nis­ty­nyt 2021. Tule­vai­suu­dessa yhteis­kun­tamme tarvit­see yhä moni­puo­li­sem­paa osaa­mista. Digi­vi­sio 2030 –hank­keessa kaikki suoma­lai­set korkea­kou­lut raken­ta­vat yhdessä oppi­mi­selle tule­vai­suutta. Tavoit­teena on oppi­mi­sen uusi aika­kausi, jonka ytimessä on digi­pe­da­go­gii­kan jatkuva kehit­tä­mi­nen ja jossa jokai­nen meistä voi helpom­min oppia ja kerryt­tää osaa­mis­taan muut­tu­vassa maail­massa” (Digi­vi­sio 2030).  Tässä artik­ke­lissa esit­te­len konkreet­ti­sia asioita, joita kehi­tämme Kareliassa… 

  • Miksi opetuk­sen järjes­tä­jien tulisi kiin­nos­tua tekoälystä?

    , ,

    Kirjoi­tin tämän artik­ke­lin yhteis­työssä Open AI -säätiön Chat GPT -teko­ä­lyn kanssa. Kuvitus on tehty Dall-E teko­ä­lyn avus­ta­mana. Yksi tämän vuoden isoista herä­tyk­sistä on ollut teko­ä­ly­so­vel­lus­ten kehi­tys­harp­paus. Suurelle ylei­sölle tämä on näyt­täy­ty­nyt chat­ti­bot­tien, teks­ti­ge­ne­raat­to­rien ja kuvan­muok­kaus­so­vel­lus­ten kehit­ty­mi­senä. Teko­ä­lyn tarjoa­mat mahdol­li­suu­det yhdis­tet­tynä ihmis­ten luomaan valta­vaan tieto­mää­rään vaikut­ta­vat rajat­to­milta. Suomen korkea­kou­luissa tekoäly ilmiönä ei ole tullut täysin puskista.… 

  • Työpöytä josa tietokone jonka ruudulla erilaisia kuvaajia

    Perso­noi­tua tieto­tuo­tan­toa johta­mi­sen tueksi

    , ,

    Kare­lian tavoit­teena on olla edel­lä­kä­vijä tiedolla johta­mi­sen työka­lu­jen kehit­tä­mi­sessä sekä niiden hyödyn­tä­mi­sessä. Viime vuosina Kare­liassa on keski­tytty tiedon saata­vuu­den ja sen käytet­tä­vyy­den kehit­tä­mi­seen. Tämä kehit­tä­mis­työ kytkey­tyy hyvin Karelia 2030 –stra­te­gian valin­taan “Älykästä tuotan­toa ja palve­luja” sekä tukee Kare­lian arvoa “Edel­lä­kä­vi­jyys”. Kare­lian tieto­tuo­tan­non tiimillä on keskei­nen rooli sisäis­ten tiedolla johta­mi­sen työka­lu­jen kehit­tä­mi­sessä ja yllä­pi­dossa. Tieto­tuo­tan­non tiimi… 

  • Sinisävyinen tausta jonka päällä valkoisella asiakirjoja kuvaavia kuvakkeita ja teksti xAPI

    Älyk­kään ohjauk­sen digi­taa­li­silla jalan­jäl­jillä, osa 4: Ohjaa­ja­muis­tiosta XAPI-lauseiksi

    , ,

    Älyk­kään ohjauk­sen digi­taa­li­silla jalan­jäl­jillä -artik­ke­li­sar­jan kolman­nessa osassa on käyty läpi miten Azure DevOps-palve­­lun datan nouta­mi­nen on toteu­tettu. Tässä osassa keski­ty­tään ohjaa­ja­muis­tioi­den sisäl­tä­män tiedon hake­mi­seen, parsi­mi­seen ja muok­kaa­mi­seen XAPI-muotoon. Haas­teena tässä on kirjat­ta­van muis­tion formaa­lin muodon määrit­tely, ilman että rajoi­te­taan käyt­tä­jien kirjaa­mis­va­pautta liikaa. Muis­tion malli ja luke­mi­nen koneel­li­sesti Parsi­mi­sen mahdol­lis­ta­mi­seksi on ensiksi sovit­tava doku­men­tin muotoi­lusta, avain­sa­noista sekä…